RECEPTY a TIPY NA VYUŽITÍ

Plněné datle


Datle medjool

jakýkoliv ořechový krém dle výběru

hrubozrnná sůl

Ořechovo-karamelové řezy


Základ:

60g jemných ovesných vloček

60g mandlí

50g mandlového másla

30g javorového sirupu


Náplň:

200g měkkých datlí

40g mandlového másla


+ 60g vlašských ořechů


Vločky a mandle rozmixujeme na mouku a spolu s mandlovým máslem a javorovým sirupem vypracujeme v tuhé těsto. To natlačíme do malé formy (aby byl základ alespoň 0,5cm vysoký) a dáme na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 170°C. Datle spolu s mandlovým máslem promixujeme, vzniklou hmotu naneseme na předpečený korpus, přikryjeme alobalem a pečeme dalších cca 25 minut. 

Arašídové čokotyčinky


300g arašídového másla

70g měkkých datlí

30g nepraženého kakaa

vanilka, špetka soli


Datle rozmixujeme na kaši, přidáme arašídové máslo, kakao, vanilku a špetku soli. Rukama propracujeme v jednolité těsto, z kterého tvoříme tyčinky. Dáme ztuhnout do lednice. 

Ovesný crumble


150g švestek / jablek / hrušek
40g jemných ovesných vloček
20g mandlí
20g mandlového másla
skořice


Švestky omyjeme, rozpůlíme a vyskládáme do zapékací misky. Pokapeme trochou vody a dáme na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180℃. Mandle rozmixujeme na mouku a propracujeme spolu s vločkami, mandlovým máslem, skořicí a lžící vody na lepivou drobenku. Předpečené švestky vytáhneme z trouby, posypeme skořicí a drobenkou a zapékáme dalších 20 minut.

Proteinové kakao


10g mandlového proteinu
10g mandlového másla
20g měkkých datlí
5g nepraženého kakaa

160ml vody


Všechny ingredience promixujeme v mixéru a ihned podáváme. 

Fazolové donutky


Na 8 donutků:


1 plechovka bílých fazolí
140ml vody
120g datlí
60g kokosového másla
120g jemných ovesných vloček
6g jedlé sody


Poleva:
80g kokosového másla
lyofilizované jahody/maliny


Fazole slijeme, propláchneme, a spolu s datlemi, rozpuštěným kokosovým máslem a teplou vodou rozmixujeme na pastu. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku, promícháme s jedlou sodou a vmícháme do fazolové hmoty. Vzniklým těstem naplníme donutové formičky a při 170°C pečeme 20 minut. Po vychladnutí potřeme polevou z rozpuštěného kokosového másla smíchaného s práškem z lyofilizovaných jahod či malin. 

Pb&J overnight oats


Kaše:

40g jemných ovesných vloček
20g arašídového másla
20g měkkých datlí
10g chia semínek
160ml vody
špetka soli


Džem:
120g jahod
10g měkkých datlí
2g psyllia


+ 10g arašídového másla


Arašídové máslo, datle a špetku soli promixujeme ve 160ml vody, přidáme ovesné vločky a chia semínka, promícháme a necháme chvíli stát. Jahody promixujeme společně s datlemi a psylliem a také necháme chvíli bobtnat. Jakmile kaše i džem trochu ztuhnou, navrstvíme nastřídačku do skleničky, proložíme arašídovým máslem a necháme přes noc v lednici. 

Strouhaná jablka s mandlovým máslem a skořicí 

aka instantní Jablečný štrůdl


200g jablek
40g mandlového másla
1 lžička skořice


Jablka nahrubo nastrouháme a promícháme s mandlovým máslem a skořicí. Ideálně necháme nějakou tu hoďku uležet v lednici, ale velice jedlé to je i ihned. 

Kakaové muffiny s kokosem a čokoládou


Na 12 muffinů:


220g jemných ovesných vloček
15g nepraženého (raw) kakaa
6g jedlé sody
60g kokosového cukru
200ml kokosového mléka
120g kokosového másla
200g jablečného pyré


Poleva:
90g kokosového másla
30g kokosového cukru
15g nepraženého kakaa


12g strouhaného kokosu


Vločky rozmixujeme na mouku a promícháme s kakaem, jedlou sodou a kokosovým cukrem. Přilijeme rozehřáté kokosové mléko a másla a spolu s jablečným pyré vymícháme hladké těsto. To rozdělíme do muffinových formiček a pečeme v troubě při 170℃ cca 20-25 minut. Po vychladnutí pomažeme polevou a posypeme kokosem. Na polevu rozehřejeme kokosové máslo a prošleháme s kakaem a na moučku rozmixovaným kokosovým cukrem.

Salted caramel shake


120g banánu (1 velký kus)
30g měkkých datlí
30g arašídového másla
sůl


Vše spolu se 100ml vody dohladka rozmixujeme, hotovo :) 

Jablečná ovesná kaše


50g jemných ovesných vloček
30g mandlového másla
10g rozinek
skořice
120g jablek
1 lžička citronové šťávy
skořice

10g vlašských ořechů


Jablka nakrájíme na kostičky a v hrnci spolu se skořicí a citronovou šťávou zhruba 5 minut restujeme doměkka. Mandlové máslo rozmixujeme ve 200ml vody, nalijeme do rendlíku, vmícháme vločky, skořici a rozinky a na mírném ohni zahříváme do zhoustnutí. Kaši přelijeme do misky, zasypeme opečenými jablky a posekanými vlašskými oříšky.